Yersinia pseudotuberculosis i morot

Y. pseudotuberculosis har tidigare orsakat omfattande epidemier via inhemsk morot som lagrats över vintern. Bakterien är inte allmän, men den kan hamna i moroten ur marken redan i skördestadiet. Bakterien Y. pseudotuberculosis kan till skillnad från många andra bakterier föröka sig också under kyllagring (i 0-5 grader). Om antalet bakterier blir tillräckligt stort, kan bakterien medföra sjukdomsfall. I samband med epidemier har särskilt höga bakteriehalter påträffats i morötter som förskämts under lagringen.

Rätt hantering av grönsakerna är A och O då man vill förebygga matförgiftningar

Grundläggande hygienregler vid hantering av grönsaker: Tvätt, skalning och egna köksredskap

Rätt hanterade är färska grönsaker säkra att konsumera. Vid hantering av grönsaker hemma i köket är god hygien A och O. Mikroberna befinner sig på ytan till grönsakerna och kan avlägsnas genom noggrann skalning eller tvätt av grönsakerna. Glöm inte heller att tvätta händerna omsorgsfullt och tillräckligt ofta.

  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat.
  • Tvätta händerna också till exempel efter hantering av jordiga rotfrukter.
  • Hantera råa grönsaker och tillredda livsmedel med skilda redskap eller tvätta redskapen omsorgsfullt emellan.
  • Tvätta rotfrukter som äts råa både före och efter skalning.
  • Alla grönsaker skall tvättas före användning.

 

Sidan har senast uppdaterats 9.3.2021