Möjligheter till storköksverksamhet

Storköksverksamhet kräver antingen en anmälan om livsmedelslokal eller ett godkännande som anläggning.

Basmodell:

Godkännande som anläggning krävs inte, en anmälan om livsmedelslokal räcker

  • storköket idkar verksamhet i enlighet med 27 § i jord- och skogsbruksministeriets förordning 318/2021 om livsmedelshygien och storköket svarar med andra ord för matens distributions- och serveringskedja ända fram till konsumenten.

Andra alternativ:

Om ett storkök inte vill ta på sig ansvaret för matens hela distributions- och serveringskedja, är alternativen för verksamheten följande:

  1. Godkännande som anläggning krävs inte, en anmälan om livsmedelslokal räcker
    • storköket idkar verksamhet enligt 27 § i förordning 318/2021 och kan med andra ord använda råvaror av animaliskt ursprung, men marknadsområdet och leveransmängderna är begränsade (ett landskaps område, 1000 kg + 30%)
  2. Godkännande som anläggning krävs inte, en anmälan om livsmedelslokal räcker
    • storköket använder tillagade råvaror av animaliskt ursprung
    • inga begränsningar i leveransmängderna eller marknadsområdena
  3. Godkännande som anläggning
    • inga begränsningar i fråga om råvaror av animaliskt ursprung eller leveransmängder eller leveransområden

Definitioner:

Om ett storkök kan också användas följande ´benämningar

  • Centralkök
  • Storkök
  • Kostcenter
  • Produktionskök
  • Områdeskök

Serverings/distributionskök = kök, där ingen egentlig matlagning sker

  • maten kommer tillagad och het från ett storkök
  • maten kommer tillagad och nedkyld/nedfryst från ett storkök -> serverings/distributionsköket hettar upp maten före serveringen
  • maten kommer färdigt komponerad, kall och icke tillagad från ett storkök (inte rått kött, rå fisk eller obehandlad mjölk) -> serverings/distributionsköket tillagar maten före serveringen

Obs! Blygsam lagning av morgon- eller mellanmål, såsom komponering av smörgåsar, kokning av gröt och potatis, tillredning av efterrättskräm och annat liknande kan ofta utgöra en del av ett distributions/serveringsköks verksamhet.

Sidan har senast uppdaterats 22.6.2022