Hemmaslakt och försäljning av kött från husdjur på en primärproduktionsgård

Den som producerar, tillverkar och säljer livsmedel svarar för att livsmedlen han producerar, tillverkar och säljer är säkra och att de uppfyller kraven i lagstiftningen.

Husdjur kan slaktas utan köttbesiktning på produktionsgården för användning som endast sker i producentens eget hushåll. Om en person köper ett levande produktionsdjur till exempel för slakt, bör han vara registrerad som djurhållare oberoende av djurens art, mängd eller ägandets tidsmässiga längd. Också vid avlivning av husdjur som ska slaktas för användning hemma på den egna gården måste kraven i lagstiftningen som hänför sig till djurskydd och avlivning beaktas. I fråga om ett husdjur som ska slaktas för eget bruk är det också bra att försäkra sig om att det är tjänligt som livsmedel. Djuret får till exempel inte ha sådana sjukdomar, som äventyrar livsmedelssäkerheten. Om ett djur behandlats med läkemedel, får karenstiden för läkemedlen inte längre vara i kraft, och de använda läkemedlen bör vara sådana, som är tillåtna för djur som är avsedda att användas som livsmedel. Om man vill sälja eller överlåta kött för allmän konsumtion utanför det egna hushållet, bör köttet i regel alltid vara besiktat. Officiell köttbesiktning är möjligt atta utföra endast för djur som slaktats i godkända slakterier.

Om en producent själv vill sälja kött från djur som han själv fött upp, bör han låta slakta djuren i ett godkänt slakteri, varefter köttet kan levereras tillbaka till produktionsgården för försäljning. Om det finns lämpliga utrymmen för slakt på en gård, är det möjligt att för dem ansöka om godkännande hos Livsmedelsverket som ett litet slakteri på det sätt som avses i livsmedelslagen (297/2021).

Försäljning av kött är registrerad livsmedelsverksamhet

Besiktat kött från ett djur som slaktats i ett godkänt slakteri kan tas som retur till gården för behandling och försäljning. Överlåtelse av köttet från gården utgör försäljning av livsmedel och om verksamheten ska registrera till livsmedelstillsynen i belägenhetskommun. Företagaren ska ha egenkontroll, med hjälp av vilken han hanterar de livsmedelshygieniska riskerna som hänför sig till verksamheten. I bokföringen ska förvaras bland annat partiinformationen som kommit från slakteriet med köttet, av vilken köttets ursprung och djurens slaktplats framgår. 

Om köttet har styckats och förpackats färdigt i slakteriet och säljs som sådant på en gård, är kravet på försäljningsverksamheten tillräckliga kylförvaringsutrymmen så, att köttets kylkedja inte bryts. Något separat försäljningsutrymme krävs inte. Av köttförsäljare krävs inte heller något hygienpass, om endast färdigt styckat och förpackat kött saluhålls i lokalen.

Behandling (såsom strimling, malning, djupfrysning eller frysning) av köttet i samband med försäljningen är tillåtet i en registrerad livsmedelsverksamhet. Det är tillåtet att behandla kött hemma i ett privatkök, om det är registrerat som en del av försäljningsverksamhet och boendet inte medför någon livsmedelssäkerhetsrisk för köttet. Det är tillåtet att köttet också djupfrysas eller frysas. Vanliga frysar är planerade att behålla ett djupfryst livsmedels temperatur tillräckligt kall, men deras effekt räcker inte för djupfrysning enligt kraven i lagstiftningen. Sådana kan ändå användas för frysning av kött, men en sådan produkt kan inte kallas djupfryst. Om nedfrysning och djupfrysning av livsmedel finns mer information i Livsmedelsverkets anvisningar Djupfrysning och frysning av livsmedel i livsmedelslokaler och Frysning av kött (pdf på finska).

Om en köttförsäljare hanterar halva slaktkroppar av nötkreatur, ställs större krav på verksamheten. Även om ett privatkök vore registrerat som en del av försäljningsverksamhet, är det inte möjligt att stycka en halv slaktkropp på ett hygieniskt sätt i privatköket utan köttet ska hanteras i en livsmedelslokal, där det har reserverats tillräckligt stora hanterings- och förvaringsutrymmen som överensstämmer med kraven för verksamheten. I praktiken förutsätter hantering av halva slaktkroppar att den registrerade livsmedelslokalen har bildats i separata utrymmen, som kan befinna sig i samband med hemmet. Utöver det ska också beaktas bland annat kraven på märkning av nötkött och annan lagstiftning som gäller sådan verksamhet, såsom de allmänna bestämmelserna om märkningar på förpackningarna. 

Sidan har senast uppdaterats 31.10.2022