Storköksverksamhet

Om ett storkök kan också användas följande benämningar

  • Centralkök
  • Storkök
  • Kostcenter
  • Produktionskök
  • Områdeskök

Storköksverksamhet är antingen registrerad livsmedelsverksamhet eller godkända livsmedelslokaler:

Basmodell (Alternativ 1)

Basmodell för storkökverksmahet krävs inte godkännande som anläggning, en anmälan om livsmedelslokal räcker. I basmodell storköket svarar med andra ord för matens distributions- och serveringskedja ända fram till konsumenten. Storköket idkar verksamhet i enlighet med 27 § i jord- och skogsbruksministeriets förordning 318/2021, i vilket fall det inte finns någon begränsning av den mängd råvaror av animaliska livsmedel som får användas.

Andra alternativ:

Om ett storkök inte vill ta på sig ansvaret för matens hela distributions- och serveringskedja, är alternativen för verksamheten följande.

1. Registrering av livsmedelsverksamhet (Alternativ 2)

Storköket idkar verksamhet enligt 27 § i förordning 318/2021 och kan med andra ord använda råvaror av animaliskt ursprung, men marknadsområdet och leveransmängderna är begränsade. Storköket kan leverera till andra kök (till exemple servering- och distributionskök) produkter tillverkad av rå animaliska livsmedel 1 000 kg per år och den mängd som överstiger detta utgör högst 30 procent inom landskapets område.

2. Registrering av livsmedelsverksamhet (Alternativ 3)

Storköket använder tillagade råvaror av animaliskt ursprung. Då finns det inga begränsningar i leveransmängderna eller marknadsområdena.

3. Godkännande av livsmedelslokalen (Alternativ 4)

Storkök är en godkänd livsmedelslokal, i vilket fall storkökverksamhet har inga begränsningar i fråga om råvaror av animaliskt ursprung eller leveransmängder eller leveransområden.

Principer för servering- och distributionskök

Det finns ingen verklig matlagning i servering- och distributionskök. I princip kräver servering- och distributionskök registrering av livsmedelsverksamhet. Maten kan komma till serverings- och distributionskök från ett storkök

  • tillagad och het
  • tillagad och nedkyld/nedfryst -> serverings/distributionsköket hettar upp maten före serveringen
  • färdigt komponerad, kall och icke tillagad (inte rått kött, rå fisk eller obehandlad mjölk) -> serverings/distributionsköket tillagar maten före serveringen

Obs! Blygsam lagning av morgon- eller mellanmål, såsom komponering av smörgåsar, kokning av gröt och potatis, tillredning av efterrättskräm och annat liknande kan ofta utgöra en del av ett distributions/serveringsköks verksamhet.

Sidan har senast uppdaterats 17.8.2023