Livsmedelsverket godkände ansökan om namnskydd för Savolainen talkkuna

24. januari 2023

Livsmedelsverket har godkänt ansökan om namnskydd som gäller registreringen av benämningarna Savolainen talkkuna och Savolainen talakkuna. Den sökande till den skyddade geografiska beteckningen (SMM) är ProAgria ItäSuomi ry. Europeiska kommissionen fattar det slutgiltiga beslutet om registreringen av namnen.

Det offentliga utropet samt handlingarna som gäller beslutet finns tillgängliga på Livsmedelsverkets webbplats fram till 2.3.2023. Ett rättelseyrkande kan göras.

Namnskyddet grundar sig på Savolainen talkkunas rykte

Ansökan om namnskydd för Savolainen talkkuna/Savolainen talakkuna grundar sig på Savolainen talkkunas rykte som en traditionell spannmålsprodukt i Savolax, som kännetecknas av sin mörka färg och grova struktur.

Savolainen talkkuna eller Savolainen talakkuna är en grovt malen mjölblandning av kokt och ugnsrostad säd vars huvudsakliga råvara är korn eller en blandning av korn och havre. Typiskt för talkkuna är en tämligen grov konstruktion, doft och smak av rostad säd och en brun färg. Savolainen talkkuna avviker från andra varianter för att den är mörkare och grovt mald. Produkten kännetecknas av god hållbarhet tack vare den komplexa tillverkningsprocessen.

Savolainen talkkuna eller Savolainen talakkuna har sitt ursprung från de primitiva mjölbaserade vildmarksrätter som för hundratals år sedan tillverkades som torrfoder för vildmarks- och krigsfärder. I Savolax har man traditionellt gjort talkkuna efter Mikaelidagen i oktober. Talkkuna torkas i ugnen, vilket är typiskt särskilt för mattraditionen i östra Finland.

Den vanligaste maträtten som görs av talkkuna i Savolax är gröt. Traditionellt har stekt sidfläsk fungerat som tillbehör till gröten, eftersom het spannmål och griskött är en bra smakkombination. Gröt avnjuts också med ett smöröga. Savolainen talkkuna lämpar sig också bra för desserter till exempel med bär.

Det finns redan cirka 3 500 skyddade benämningar

Europeiska unionen har hittills skyddat cirka 3 500 benämningar. Det finns 13 finländska registrerade benämningar i systemet varav elva hör till jordbruksprodukter och livsmedel samt två till destillerade alkoholprodukter.

Syftet med namnskyddssystem är att skydda produkter mot missbruk av det etablerade namnet och billiga förfalskningar. Dessutom gör det produkterna mer kända och underlättar marknadsföringen av dem. För konsumenten är skyddet en garanti för att produktens ursprung, råvaror och tillverkningsmetod är kända.

Mer information

 

Mer information:

Piritta Sokura, special expert

Tfn 040570 7024

Fornamn.efternamn(at)ruokavirasto.fi