Aktuellt på import av animaliska livsmedel från inre marknaden

Skolning för företagarna om de särskilda salmonellagarantierna och salmonellaundersökningar

Livsmedelsverket ordnade ett skolningstillfälle angående de särskilda salmonellagarantierna vid import av livsmedel av animaliskt ursprung från den inre marknaden den 27 april 2023. Se skolningens material

Ta inte med dig afrikansk svinpest (ASF) till Finland!

Import av svin- och vildsvinskött och av dessa tillverkade köttberedningar och råa köttberedningar samt övriga produkter som innehåller svin- eller vildsvinskött är begränsad från Sverige, Estland, Lettland, Litauen, Italien, Polen, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Grekland, Slovakien, Tyskland, Tjeckien och Kroatien på grund av afrikansk svinpest. Se kartan över ASF begränsningarna på höger. 

Man bör kontrollera den aktuella situationen rörande afrikanska svinpesten av den lokala myndigheten där sjukdomen kan förekomma eller av samarbetspartners. Man bör komma ihåg att situationen förändras hela tiden.

Skolning om anmälningar angående mottagna försändelser från den inre marknaden

Företagarna, som importerar animaliska livsmedel från den inre marknaden, ska göra en sammandragsanmälan angående mottagna försändelser. Livsmedelsverket ordnade en skolning om anmälningsskyldigheten 5.10.2022. Se skolningens material (på finska). 

Skolning om salmonellagarantier för företagare som importerar animaliska livsmedel från den inre marknaden

Livsmedelsverket ordnade ett skolningstillfälle angående de särskilda salmonellagarantierna vid import av livsmedel av animaliskt ursprung från den inre marknaden den 18 januari 2022. Se skolningens material.  

Skolning angående importörens anmälningsskyldighet och Livsmedelsverkets föreskrift

Livsmedelsverkets föreskrift, angående vissa animaliska livsmedel som importeras till Finland från den inre marknaden och som importören bör anmäla, träder i kraft 1.11.2021. Livsmedelsverket ordnade ett skolningstillfälle angående föreskriften och importörens anmälningsskyldighet. Sätta dig in i skolningens material (på finska). 

Anmälningar angående mottagna försändelser från den inre marknaden

Företagarna, som importerar animaliska livsmedel från den inre marknaden, ska göra en sammandragsanmälan angående mottagna försändelser. Livsmedel som omfattas av anmälningsskyldigheten uppräknas i Livsmedelsverkets föreskrift som trädde i kraft 1.11.2021. Anmälning ska göras fyra gånger per år i efterhand för föregående tre månader. Anmälan görs i Livsmedelsverkets elektroniska system eller med en blankett

Anvisning gällande de särskilda salmonellagarantierna

Livsmedelsverket har den 19 maj publicerat en anvisning "Krav enligt de särskilda salmonellagarantierna vid import av livsmedel av animaliskt ursprung från den inre marknaden". Anvisningen är riktad både till livsmedelstillsynen och importörer som från den inre marknaden inför till Finland animaliska livsmedel. Anvisningen kan hittas på Livsmedelsverkets webbsidor.

Den nya livsmedelslagen trädde i kraft 21.4.2021

Tillsynen fokuserar i allt högre grad på att övervaka livsmedelsföretagens verksamhet i stället för livsmedelslokalerna. Också övervakningen av näthandeln effektiviseras. De viktigaste ändringarna i den nya livsmedelslagen hänför sig till inspektionsavgifterna. Läs nyheten om den nya livsmedelslagen och ministerieförordningar som utfärdats med stöd av den.

  •  

Effekten av brexit

Storbritanniens avgång från EU kommer att äga rum den 31 januari 2020. Detta kommer dock inte att påverka förflyttningen av varor av animaliskt ursprung från Storbritannien till EU under en övergångsperiod fram till slutet av 2020. 

Läs mer om import från Storbritannien

Läs mer om Brexit från jord- och skogbruksministeriets webbsidor

Import av danskt kycklingkött från inre marknaden (2.5.2018)

Handelsdokument och salmonellaintyg enligt förordning EG 1688/2005 krävs inte för ägg och kycklingkött som importeras från Danmark till Finland. I Danmark har man i åratal genomfört ett program för salmonellakontroll av kött från kyckling (Gallus gallus). Danmark påvisade den 6 februari 2017 för EU-kommissionen att förekomsten av salmonella i danska kycklingar är på den nivå som kommissionen kräver för beviljande av särskilda salmonellagarantier. Därigenom har Danmark beviljats särskilda salmonellagarantier i fråga om kycklingkött.

Läs mer om de särskilda salmonellagarantier som beviljats Danmark (pdf)

 

Sidan har senast uppdaterats 19.1.2024