Dispens för växter och växtprodukter för forskningsändamål

Allmänna krav vid import från länder utanför EU

Vid import från länder utanför EU gäller stränga krav på växthälsa för alla levande växter, färska växtprodukter och till en del för trävaror.

Vanligtvis krävs det, att varorna åtföljs av ett av avsändarlandets växtskyddsmyndighet utfärdat sundhetscertifikat (Phytosanitary certificate) och att varan genomgår importkontroll då den anländer till Finland. För att kunna få ett sundhetscertifikat, måste varan uppfylla EU:s krav för import.

På grund av stor risk för växtskadegörare finns det totalförbud för import av vissa för plantering asvsedda växter och fröer från länder utanför EU. Importförbudet gäller även växtunderlag som innehåller organiskt material och jord från länder utanför EU (utom Schweiz). Importförbudet gäller inte ren torv eller kokosfiber om dessa inte har använts tidigare i växtproduktion eller i jordbruk.

Import av karantänskadegörare är inte heller tillåten. Listan över karantänsakdegörarna finns här (bilaga II). Ytterligare information om importförbud för växter och växtbaserade produkter från länder utanför EU kan du läsa här.

Möjlighet för dispens för forsknings- eller försöksändamål

Livsmedelsverket kan i enlighet med växtskyddsförodningen 2016/2031 bevilja dispens för att avvika från restriktionerna för import av växter, växtprodukter eller trävaror och karantänskadegörare eller förflyttning inom Europeiska unionens territorium under vissa förutsättningar. Dispens kan beviljas för officiell testning och vetenskapliga forsknings-, undervisnings-, sortvals- och växtförädlingsändamål.

När varan har beviljats dispens, kan den importeras även om den inte skulle uppfylla de vanliga kraven som gäller vid import. Beviljandet av dispens förutsätter speciella säkerhetsåtgärder och uppfyllandet av vissa vilkor, med vilka det säkertälls, att varan eller produkten inte medför risk för att växtsjukdomar eller skadeinsekter sprids till Finland.

Behov för dispens uppstår, då importförbud gäller för varan eller produkten, eller om den inte uppfyller de specifika kraven för import. Specifika krav för import kan exempelvis vara värmebehandling, som inte kan göras på grund av forskningstekniska skäl. I praktiken behövs dispens, om det inte är möjligt att få ett internationellt sundhetscertifikat för varan eller produkten i fråga.

Importen ska i första hand ske med sundhetscertifikat

Ta alltid först reda på om du kan få ett sundhetscertifikat för varan. Import med sundhetscertifikat är alltid det primära alternativet. Dispens ansöks om endast ifall det inte är möjligt att få ett sundhetscertifikat.

En förutsättning för att beviljas dispens är att det finns ett godkänt karantänutrymme

Man ansöker om dispens hos Livsmedelsverkets enhet för växtskydd och gödselmedel och i ansökan ska man ange åtminstone de uppgifter som begärs i ansökningsblanketten.

Beviljandet av dispens förutsätter, att den som ansöker om det har ett karantänanläggning, dit varan som importeras med dispens förs. Den som ansöker om dispens fyller i en skild ansökningsblankett för godkännande av ett karantänanläggning. I ansökan ska den som ansöker om dipens beskriva anläggningens tekniska detaljer, ansvarspersoner etc. dvs. minst de uppgifter som krävs i ansökningsblanketten.

Livsmedelsverkets eller NTM-centralens växtinspektör inspekterar karantänanläggningen innan den kan godkännas. Inspektionen går ut på reda ut om anläggningen lämpar sig för den i ansökan beskivna verksamheten som ska ske under karantän.

En godtagbar karantänanläggning är vanligen en laboratorie- eller forskningsanläggning som en professionell aktör eller person förvaltar och som lämpar sig för verksamheten i fråga. Den som ansöker om godkännande för en karantänanläggning ska, då hen ifyller en ansökan, bekanta sig med Livsmedelsverkets anvisning (1172/04.00.00.01/2020), som innehäller kraven för en karantänanläggning och verksamheten däri och om vilka kraven är för att en karantänprodukt kan lämnas ut från en karantänanläggning.

Den som beviljas dispens skaffar myndighetens bekräftelse till myndighetstillståndet från avsändarlandet 

Då ett beslut ges för dispens och godkännande av en karantänanläggning, ges samtidigt ett myndighetstillstånd (Letter of Authority, förodning (EU) 2019/829, artikel 6). Den som beviljas dispens skaffar bekräftelse (underskrift och stämpel) till myndighetstillståndet från ursprungslandets växtskyddsmyndighet före importen och myndighetstillståndet ska åtfölja försändelsen. Det ska uppvisas för gränsmyndigheten.

Efter att verksamheten avslutas ska det återstående materialet som är under karantän förstöras på ett sådant sätt, att växtskadegörare inte kan sprida sig eller så lagras det under lämpliga förhållanden för fortsatt användning i enlighet med förordning (EU) 2016/2031, 64 artikel.

Kontaktning

 

 

 

 

 

Sidan har senast uppdaterats 15.3.2024