Koloradoskalbaggar har påträffats i Fredrikshamn

24. juli 2024

Koloradoskalbaggar har påträffats i Fredrikshamn på en professionell potatisodling och en potatisodling för hushållsbruk. I Fredrikshamn med omnejd är det nu dags att inspektera alla potatisodlingar för skalbaggen. Observationer och misstankar om koloradoskalbaggen ska anmälas till Livsmedelsverket.

Koloradoskalbaggen är en bladätande skalbagge som inte förekommer permanent i Finland. Ibland kommer skalbaggar till Finland med luftströmmar från Baltikum eller Ryssland. Koloradoskalbaggen är en karantänskadegörare, vilket innebär att Livsmedelsverket beslutar om åtgärder för att utrota skalbaggarna. Myndigheterna utför också karteringar på potatisodlingar för koloradoskalbagge. Målet är att hindra koloradoskalbaggen från att etablera sig i Finland.

Koloradoskalbaggen kan kännas igen på sin gula färg och svarta ränder

Vuxna koloradoskalbaggar och larver kan hittas i potatisgrödor. En vuxen skalbagge är ungefär en centimeter lång. Den gula ryggen har tio svarta längsgående ränder. Framryggen är orange med svarta prickar.

Den välvda ryggdelen av larven är orange-rödaktig. Huvudet är svart och på vardera sidan har larven två rader med svarta prickar. En fullvuxen larv är bara en dryg centimeter lång. De nykläckta larverna är mörkaktiga, 1-2 millimeter långa.

Nyckelpigans puppa liknar larvstadiet hos koloradoskalbaggen när det gäller färg och form.

Vuxna skalbaggar och larver äter hål i potatisbladen. Den största skadan orsakar larverna, som vid massiv förekomst äter blasten bar så att endast bladskaften blir kvar. Där larver har ätit blast kan skadorna upptäckas som fläckar på åkern.

Anmäl misstanken till Livsmedelsverket

Alla observationer och misstankar om koloradoskalbaggen ska anmälas till Livsmedelsverket.


Livsmedelsverket ordnar de inspektioner som behövs och ger anvisningar om fortsatta åtgärder. Självförebyggande åtgärder bör inte vidtas, eftersom det gör det svårare. Det är lättare att förebygga ju tidigare händelsen upptäcks. Om skalbaggen lyckas bosätta sig i Finland blir det svårt att bli av med den.

Mer information: