Blogi: 3 askelta kohti johdonmukaista priorisointia – Case karanteenituhoojat

27. syyskuuta 2022

Priorisointi kannattaa aina. Etenkin silloin, kun EU:n lainsäädännössä on noin 300 karanteenituhoojaa, joita kaikkia viranomaisten pitäisi valvoa. Myös Suomessa. Huolimatta siitä, että ne kaikki eivät ehkä ole Suomelle kovin oleellisia.

Step 1 Kehitä menetelmä, jolla voit arvioida riskit niin, että niitä voidaan verrata

Karanteenituhoojien valvonnan suunnitteluun tarvittiin siis menetelmä, jolla voidaan tehdä vertailukelpoisia arvioita kasvintuhoojien riskistä Suomelle.

Kehitystyössä käytettiin seuraavaa reseptiä:
1) Pilko riski sopivan pieniin palasiin.
2) Määritä, miten paloista annetaan tuhoojille pisteitä.
3) Yhdistä palaset toisiinsa sopivilta tuntuvilla peruslaskutoimituksilla.
4) Käännä ja kaulitse (eli toista kohdat 1-3) kunnes olet vakuuttunut siitä, että lopputulos kertoo tuhoojan suhteellisesta riskistä.

Tarjoile valmis menetelmä pureskeltavaksi itseäsi fiksummille esim. julkaisemalla se vertaisarvioidussa tieteellisessä sarjassa.

Näin syntyi FinnPRIO-malli.

Step 2 Arvioi riskit keittämälläsi menetelmällä

FinnPRIO-mallilla on arvioitu tähän mennessä 285 tuhooja. Ihan kaikkia karanteenituhoojia ei ole vielä arvioitu, sillä lainsäädäntöön tuntuu tulevan niitä koko ajan lisää. Osa arvioista on päivitettykin jo kertaalleen siksi, että kasvikauppa muuttuu, tuhoojat leviävät ja tieto tuhoojista lisääntyy.

Step 3 Esitä arviot päätöksentekijöille niin, että niitä voidaan verrata

Kun tuhoojia on melkein 300, ei arvioiden vertaaminen onnistu ihan vaan papereita tai Excel taulukoita pläräämällä. Sen vuoksi räätälöimme FinnPRIO-arvioiden tarkastelemiseen FinnPRIO-Explorer sovelluksen. Sen avulla sinäkin voit tarkastella arvioita internetissä, missä ja milloin vain.

Step 4 Rentoudu ja jää odottamaan johdonmukaista priorisointia

FinnPRIO-arviot ja FinnPRIO-Explorer on otettu innolla käyttöön Ruokavirastossa. Niiden avulla on mm. päätetty, mitä tuhoojia kartoitetaan ja mitä ei ainakaan kartoiteta. Tämä mahdollistaa sen, että kasvinterveyden valvonnan resurssit (a.k.a. veroeurot) käytetään oleellisiin asioihin.

 

 

__Salla_Hannunen_.jpg
Salla Hannunen
erikoistutkija
Riskinarvioinnin yksikkö