Blogi: Miksi palstallani kannattaa käyttää tarkastettua siemenperunaa

8. huhtikuuta 2020

Mitä pitää tietää, jos haluaa kasvattaa itselleen uusia perunoita? Minkälaisista perunoista saa parhaimman sadon? Mistä parhaita siemenperunoita saa? Ovatko kaupan perunat siemenperunaksi hyviä? Moni suomalainen kasvattaa kesäisin itselleen omaa varhaisperunaa ja kaipaa lisätietoa.

Paras vastaus näihin kysymyksiin on: Käytä sertifioitua siemenperunaa. Blogissa pohditaan, mitä taikasanat sertifioitu ja siemenperuna pitävät sisällään.

Yksi suosituimmista kotipihojen, kesämökkien ja siirtolapuutarhapalstojen viljelykasveista on tieteelliseltä nimeltään Solanum tuberosum, joka taipuu tutusti suomalaisten suuhun nimellä peruna, pääry, pottu, potaatti tai potatis.

Perunaa on ilo kasvattaa itse. Vaikka sitä saakin melko halvalla kaupasta, on silti itse kasvatettu uusi peruna kaikkein maittavin. Mikä voisi olla sen parempaa kuin rantautua kalaretkeltä takaisin mökkirantaan kesäpäivänä ja nostaa maasta itse kasvatettua perunaa itse pyydetyn kalan lisukkeeksi. Esimerkkejä on varmasti monia, mutta itse kasvatettuja perunoita romantisoidessa mieleen tulee jokaiselle itselleen tärkeimmät muistot ja mielikuvat.

Kevään koittaessa puutarhanhoitokuume nousee. Nyt on syytä pohtia, mitä haluaa kevään ja kesän aikana kasvattaa ja mistä siemenperunat hankitaan. Siemenperunalla tarkoitetaan perunan mukulaa, josta kasvatetaan tulevan kesän satoa tuottava kasvusto. Perunan kotitarveviljelijälle avautuu siemenperunalajikkeiden runsas valikoima.

Osa tekee valintansa lajikkeen mukaan, osan käyttäytymistä ohjaa lompakko, osa taas haluaa ostaa lähellä tuotetun luomuperunan siementä trendikkäältä, viiksekkäältä ja siististi pukeutuneelta torimyyjältä nimeltä Ville. Jokainen hankkii perunanviljelyyn tarkoitetut siemenperunansa haluamallaan tavalla, mutta siemenperunahankinnoissa tulee olla tarkkana, jottei tule turmelleeksi viljelysmaatansa tai tuhonneekseen kesän perunasatoa huonolaatuisella siemenellä.

Ruokavirasto suosittelee, että sekä perunan kotitarveviljelijät että alan ammattilaiset käyttävät perunamaallaan vain sertifioitua eli tarkastettua siemenperunaa.

Kevyestä alusta huolimatta blogi on kirjoitettu vakavalla mielellä. Sen tarkoituksena on antaa vinkkejä hyvän perunasadon saamiseen ja turvalliseen puutarhatoimintaan. Näitä neuvoja noudattamalla voit välttää tai minimoida kasvukauden aikana tapahtuvien epäonnistumisten riskit, jotka liittyvät rakkaudella kasvatettujen kasvien sairastumiseen, sadon laadun alenemiseen tai suuriin satotappioihin.

Mitä on sertifioitu siemenperuna ja mistä sen tunnistaa

Sertifioitu siemenperuna on Ruokaviraston tarkastamaa ja hyväksymää ja se on lajikkeeltaan oikein nimettyä. Sertifioitua siemenperunaa tuotettaessa lähtöaineisto on solukkoviljelmien avulla taudeista puhdistettua siementä, jota saa lisätä vain rajallisen määrän sukupolvia. Viljelys, jolla siemenperuna tuotetaan ja varastoitu sato on tarkastettu ja tarkastuksessa todettu tasalaatuiseksi ja puhtaaksi vaarallisista kasvitaudeista. Sertifioitu siemenperuna on tutkittu laboratoriossa ja todettu vapaaksi vaarallisista bakteerien aiheuttamista vaaleasta - ja tummasta rengasmädästä. Lisäksi perunoista on testattu tiettyjä siemenlevintäisiä virustauteja ja todettu niiden täyttävän oman luokkansa laatuvaatimukset sertifioinnin osalta.

Sertifioidun siemenperunan tunnistaa pakkaukseen kiinnitetystä vakuustodistuksesta. Vakuustodistuksessa ilmoitetaan seuraavat tiedot:

  • Kasvilajin tieteellinen ja suomenkielinen nimi
  • Lajike
  • Tuotantomaa
  • Siemenluokka
  • Pakkauksen koko ja sulkemispäivämäärä sekä pakkaajan nimi
  • Kauppaeränumero
  • Mukulakoko
  • Kasvipassissa vaadittavat tiedot (siemenperunalla vakuustodistus toimii myös kasvipassina)

_Kuva1_vakuustodistus.jpg

Kuva 1. Malli sertifioidun siemenperunan vakuustodistuksesta

Miksi kannattaa valita sertifioitu siemenperuna

Omaa perunamaata perustettaessa kotipihalle, palstalle tai mökille tulee helposti ajatelleeksi, että laittaa ruokakaupasta ostettua perunaa maahan, koska kasvaahan sekin ja on halvempaa. Kaupan ruokaperunaa ei kuitenkaan pidä käyttää siemenperunana, koska perunan satotaso ja sadon laatu muuttuvat sitä huonommaksi, mitä pidempään samaa vanhaa perunakantaa käytetään siemeneksi. Ruokakaupassa myytävä ruokaperuna on nimenomaan tarkoitettu ravinnoksi, sillä se on jo sukupolvilinjassa tiensä päässä, eikä sitä ole enää tarkoitettu uudelleen kasvatettavaksi. 

Mikäli ruokakaupasta ostettua perunaa käytetään siemeneksi, satotason laskun lisäksi perunalla taudit ovat riesana. Perunakasvusto voi sairastua ja sadon laatu huonontua tai koko sato voi hävitä, jos perunoita lisätään ruokaperunoista.

Perunaa koettelevien kasvitautien ehkäisemiseksi ja hillitsemiseksi suositellaan lisäksi riittävää viljelykiertoa sen sijaan, että samassa paikassa kasvatettaisiin perunaa vuodesta toiseen. Lisäksi monet mahdollisesti huonon siemenperunan taudit voivat tulla jäädäkseen, sillä niitä on erittäin vaikea saada hävitettyä maasta sen jälkeen, kun ne on kerran perunamaalleen saanut. Osa taudeista voi säilyä maassa lepotilassa jopa vuosikymmeniä, vaikkei välissä viljeltäisi ollenkaan perunaa.

Siemenperunassa siis on omat riskinsä. Paras tapa pienentää riskejä on käyttää sertifioitua siemenperunaa. Siemenlain (600/2019) mukaan ainoastaan virallisesti tarkastettua ja hyväksyttyä eli sertifioitua siemenperunaa saa markkinoida kylvösiemeneksi. Ruokaperunaa ei saa myydä siemenperunana.

Myyntipakkauksessa pitää olla vakuustodistus

Pakkauksessa oleva vakuuslipuke on perunanviljelijän laatutakuu. Kun siemenperunaa hankkii, kannattaa varmistaa, että myyntipakkauksessa on vakuustodistus. Sertifioitua siemenperunaa ei myydä irtotavarana, eikä myyntipakkaus saa koskaan olla valmiiksi auki. Irtotavaran myynnissä piilee suuri vedätyksen riski. Siemenperunan myyjien on kuuluttava Ruokaviraston ylläpitämään rekisteriin.

Myös blogin alussa mainittu viiksekäs ja siististi pukeutunut torilla luomuperunan siemeniä myyvä torimyyjä Ville on rekisterivelvollinen. Hänenkin myymänsä siemenperuna on oltava asianmukaisesti pakattu ja vakuustodistuksella varustettu. Mikäli näin ei ole tai toiminta tuntuu epärehelliseltä, voit ilmoittaa siitä Ruokavirastolle.

_PHOTO-2020-04-08-10-34-29.jpg

Mistä sertifioitua siemenperunaa löytää

Pieneen kotipuutarhaan ja kesämökkipalstalle riittäviin tarpeisiin sertifioitua siemenperunaa voi löytää esimerkiksi lähes kaikista hyvin varustetuista puutarhamyymälöistä ja verkkokaupoista. Yleisimmät pakkauskoot puutarhamyymälöissä ovat 1, 2.5, 3, 5 ja 10 kg pakkauksia. Suurempaan tarpeeseen soveltuvia 25, 600 ja 1250 kg pakkauksia voi tiedustella alan tuottajilta tai kääntyä puutarhamyymälän henkilökunnan puoleen, jotka varmasti osaavat ohjata kyselyt oikeaan osoitteeseen. Puutarhamyymälöissä myytävän sertifioidun siemenperunan hinta on inhimillisellä tasolla ja muutaman euron lisähinta verrattuna marketissa myytävän ruokaperunan hintaan tuo laatutakuun, tunnetun lajikkeen sekä hyvät edellytykset parempaan satoon.

Mikäli olet vasta ensimmäistä kertaa harkitsemassa perunoiden viljelyä ja haluaisit saada lisätietoa, kuinka perunat saadaan kasvamaan, tutustu kotipuutarhurin perunaopas- sivuston julkaisemiin viljelyohjeisiin:
http://www.energiapaju.fi/palstaviljely/ sekä oppaan Facebook sivuihin: https://www.facebook.com/kotipuutarhurinperunaopas

Antoisaa, turvallista ja tuotteliasta kasvukautta 2020 kaikille kevätauringon aktivoimille kotipuutarhureille!

Toni Valo.jpg

Toni Valo
Ylitarkastaja, Ruokaviraston siemenyksikkö